Greenpeace daagt staat voor de rechter: Bonaire moet worden beschermd tegen risico’s van klimaatverandering

Samen met acht inwoners van Bonaire daagt milieuorganisatie Greenpeace de Nederlandse staat donderdag voor de rechter. Dat werd bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Kralendijk, de hoofdstad van Bonaire. De eisers vinden dat de inwoners van de bijzondere gemeente van Caribisch Nederland te weinig worden beschermd tegen de gevolgen van de klimaatcrisis.

De gang naar de rechter is een vervolg op een sommatiebrief van mei 2023. Die brief bevatte de eis dat Nederland concrete maatregelen treft om Bonaire te beschermen tegen de risico’s van klimaatverandering.

Onderzoek van de Vrije Universiteit in opdracht van Greenpeace wees in 2022 al op de mogelijke gevaren van klimaatverandering voor Bonaire. Als de wereldwijde CO2-uitstoot niet wordt verminderd, zullen hittegolven toenemen en zal het koraalrif afsterven. Ook dreigt het zuidelijke deel van het eiland onder water te lopen door de zeespiegelstijging.

Te vrijblijvend

Eerder publiceerde Ed Nijpels, kwartiermaker voor de klimaattafel op Bonaire, zijn advies Het is nooit te laat, waarin hij zich kritisch uitte over het huidige klimaatbeleid rondom de BES-eilanden (Bonaire, Saba en Sint Eustatius). Geld, kennis en personeel voor een adequate klimaataanpak op de eilanden zouden ontbreken. Ondanks die kritische houding vond Greenpeace het advies van Nijpels te vrijblijvend.

Hoewel de Nederlandse overheid klimaatzorgen over Bonaire erkent en de eisers en de overheid meerdere gesprekken hebben gevoerd, blijven daadwerkelijke toezeggingen en concrete acties van de Nederlandse overheid uit, zegt Greenpeace. Daarom heeft de milieuorganisatie samen met acht inwoners van Bonaire besloten naar de rechter te stappen. Zo’n juridische aanpak bleek eerder succesvol: in 2015 spande Stichting Urgenda een rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat, waarin ze eiste dat de CO2-uitstoot in 2020 met minstens 25 procent werd verminderd. Die zaak werd, ook in hoger beroep, door de stichting gewonnen.

Een groep van enkele tientallen mensen, onder wie vertegenwoordigers van de Caribische diaspora, van de klimaat- en antiracismebeweging, lopen vandaag een symbolische protestmars in Den Haag van het Torentje naar de rechtbank om daar de dagvaarding af te geven.


Lees ook
Hoe houdt Bonaire het droog? Ook het Caribische eiland krijgt nu een ‘klimaattafel’

<strong>Bonaire</strong> loopt grote risico’s door de gevolgen van klimaatverandering. Het eiland dreigt te overstromen door zeespiegelstijging en de toename van hittegolven” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/greenpeace-daagt-staat-voor-de-rechter-bonaire-moet-worden-beschermd-tegen-risicoac280c299s-van-klimaatverandering.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=